Conversations from the field – Haïti

11 mei 2021 – ‘From women to women: joining hands across oceans for female entrepreneurship’. Op 11 mei hebben we tijdens een live-verbinding met Haïti een fieldcall gehad met Sandrine van Laroche Essentielle Outsourcin Services (LEOS). LEOS is een samenwerkingspartner van het Rode Kruis en legt zich toe op het leveren van duurzame en innovatieve oplossingen voor de sociale en economische ontwikkeling van Haïti.

Via het Rode Kruis/Prinses Margriet Fonds zijn wij in contact gekomen met LEOS, een bedrijf op Haïti geleid door drie zussen: Sandrine, Gaëlle en Nathalie Laroche. De dames zijn geboren en getogen op Haïti, hebben een Belgische moeder, maar spreken geen ‘Vlaams’. LEOS ziet het als hun missie ondersteuning te geven bij projecten voor duurzame ontwikkeling. Zo hopen zij een bijdrage te leveren aan een samenleving die in staat is om te voorzien in de behoefte van de huidige generatie, zonder het welzijn van de toekomstige generatie in gevaar te brengen. Het bedrijf heeft inmiddels tien werknemers, allen met vaardigheden op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Tiffany Circle heeft op Haïti een project gekozen om de komende tijd te gaan ondersteunen. Dat is het ‘WE-BEE’ project geworden. Dit project is onderdeel van het grotere ‘Groene Parel’ project van het Prinses Margriet Fonds op Haïti. Het WE-BEE project behelst het financieren van vrouwen, die willen starten met het houden van bijen en daarvoor een kleine, eigen onderneming gaan opzetten, waaruit inkomsten gegenereerd zullen worden. Door de aanwezigheid van de bijen zal ook een bijdrage geleverd worden aan het bevorderen van de biodiversiteit op Haïti.

We hebben een erg leuke call gehad: een enthousiast verhaal, onderdeel van een groot project en een inspirerende dame die onze steun meer dan verdiend!

Marion Rutgers, mei 2021