Wat Heldin mij gebracht heeft….

Nadia de Jong (30) uit Amsterdam-Noord. Een trotse moeder van twee. Door een chronische ziekte heeft haar dochtertje (2) extra veel zorg nodig. Nadia moest hierdoor noodgedwongen stoppen met werken. Geen werk dus, maar wel zorgen voor en óm haar kinderen, wat soms leidt tot de nodige onzekerheid. “Ik moest leren om heel sterk in mijn schoenen te staan”, vertelt ze. “Daarom deed ik mee aan de cursus Heldin van het Rode Kruis.”

“Toen de cursusfolder op de school van mijn zoontje (5) werd uitgedeeld, ging het als een lopend vuurtje rond. Alle moeders wilden meedoen. Ik ook. De cursus zat binnen no-time vol.”

Saamhorigheid

Samen met 14 andere moeders kwam Nadia wekelijks vijf keer bijeen en leerde ze onder andere hoe om te gaan met grenzen stellen, met agressie, en met het geven van Eerste Hulp.

Nadia zag door de cursus Heldin in dat ze niet alleen stond in haar uitdagingen en onzekerheden. “Ik merkte bijvoorbeeld dat andere moeders ook in paniek raakten als er iets mis ging met hun kind. En zij hadden – net als ik soms – ook moeite met ‘nee’ zeggen. Het was fijn om te zien dat ik niet de enige was die tegen dat soort dingen aan liep.”

Tevens heeft Nadia door Heldin haar sociale netwerk verbreed. “Veel van de moeders kende ik niet. Maar nu zeggen we elkaar gedag en geven we elkaar soms advies. Binnenkort komen we nog een keer bij elkaar om alles op te frissen en te kijken hoe we andere vrouwen ook enthousiast kunnen maken voor de cursus.”

Sterker in mijn schoenen

“Ik heb zoveel geleerd tijdens de cursus”, vervolgt ze. “Het was best eng om iets voor de groep te oefenen, maar als je het eenmaal gedaan had, voelde het zó goed. Ik sta nu sterker in mijn schoenen en kan veel beter voor mezelf opkomen. En als er iets heftigs gebeurt, blijf ik rustig. Ook als het om mijn dochtertje gaat. Gebeurt er een ongeluk? Dan ben ik de eerste die er naartoe rent. Ik wéét nu namelijk wat ik moet doen. Ik ben niet meer bang.”

Ze was dan ook heel blij en opgelucht toen ze via de cursus haar EHBO-certificaat had behaald. “Toen mijn EHBO-pasje met de post kwam, riep ik trots door het huis: ‘Yes, ik heb ‘m!’” Ze lacht. “Ik draag hem sindsdien altijd bij me.”

Meisjesdroom

“Als klein meisje was het mijn droom om met het Rode Kruis naar het buitenland te gaan en kindjes te helpen in oorlogsgebieden. Echter, die droom heb ik – in verband met mijn dochtertje dus – moeten laten varen. Maar nu ik de cursus Heldin heb gevolgd, heb ik een nieuwe droom: zelf trainer van de Rode Kruis-cursus worden. Dan kan ik andere moeders helpen met de dingen waar ik tot verkort moeite mee had. Als mijn jongste naar de voorschool gaat, wil ik de cursus voor trainer gaan volgen.”