Fact finding Mission Zambia

september 2018 – Ni itumezi Zambia! (Dank je wel Zambia!)

De waterpomp is gesloten van 10 tot 15 uur. Met een oude fietsketting en een roestig slot wordt voorkomen dat de kinderen, die dan vaak alleen zijn omdat hun moeders weg zijn om hout te sprokkelen, per ongeluk iets kapot kunnen maken.

De ‘Water Committee’ in Limulunga is erg trots op de regel die ze hebben ingesteld, en op het hutje dat ze gebouwd hebben rondom de pomp om hem nog beter te beschermen.

We bezochten Limulunga als onderdeel van een reis naar Zambia. Om ons voor te bereiden op onze investering in een project in de Eastern Province, wilden we leren van de ervaringen die het Nederlandse Rode Kruis samen met het Zambiaanse Rode Kruis al in Zambia had opgedaan. Het was enorm indrukwekkend om te zien hoe de gemeenschappen met zorg omgingen met de waterputten, latrines en klinieken die in het gebied opgezet waren. Hun levens zijn zeer ten goede veranderd door deze voorzieningen – aantoonbaar minder ziektes en kindersterfte, om maar iets te noemen.

Ze zijn ons dankbaar. “Thank you Red Cross” klonk het gezang van de kinderen van de school die we bezochten. Wij zijn hen dankbaar. Dankbaar dat we het eerste grondbeginsel van het Rode Kruis, menslievendheid, in volle omvang hebben mogen ervaren. De vrouwen die we daar ontmoetten leiden levens die totaal niet vergelijkbaar zijn met de onze. Maar de connectie die we met hen voelden was ongelofelijk sterk. Als vrouwen en moeders willen we ‘deep down’ hetzelfde, en zijn we allen met elkaar verbonden. Ni itumezi Zambia!