Geneva Forum
2 – 5 oktober 2024 – Van 2 tot 5 oktober vond in Genève het Tiffany Circle International Council (TCIC) International Forum plaats, en wat een indrukwekkend evenement was het! Het thema, “Journey of Humanity”, resoneerde door elke sessie, elk gesprek, en elke ontmoeting die wij daar mochten meemaken.
Het was geweldig om Tiffany Circle members uit de Verenigde Staten, Canada, Australië, Engeland en West Afrika te ontmoeten. Een echte ‘sisterhood’!
Het forum was een ode aan ‘humanity’, aan de veerkracht van mensen, en aan de onmisbare rol die het wereldwijde netwerk van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan (RCRC) speelt in het beschermen van de waardigheid van de meest kwetsbaren.
Het RCRC-netwerk is het grootste humanitaire netwerk ter wereld, met maar liefst 16,4 miljoen vrijwilligers en 190.000 afdelingen in 191 landen. Dit netwerk is altijd als eerste ter plekke in noodsituaties, en verlaat de plek pas als de situatie gestabiliseerd is. (‘First to arrive, last to leave’.) Hun toewijding is diepgeworteld in de missie om menselijke waardigheid te beschermen, vooral in tijden van conflict en crisis.
Tijdens het forum hadden we het voorrecht om Kate Forbes, de president van de International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC), te horen spreken. Zij is de tweede vrouwelijke president ooit, en als Tiffany Circle-lid zelf gaf ze een persoonlijke en krachtige kijk op de huidige en toekomstige uitdagingen waar de RCRC voor staat. Haar toespraak benadrukte niet alleen de belangrijke rol van humanitaire hulp, maar ook de noodzaak van verandering en aanpassing om nieuwe crises het hoofd te bieden.
Geneva Conventions
Dit jaar markeert de 75e verjaardag van de Geneefse Conventies, een historisch akkoord dat de basis legt voor de bescherming van mensen in tijden van oorlog. Deze conventies, in 1949 ondertekend door 196 staten, vormen de kern van het Internationaal Humanitair Recht (IHL), dat zelfs in de grimmigste omstandigheden grenzen stelt aan oorlogsvoering. Ondanks de toenemende complexiteit van moderne conflicten, zoals de betrokkenheid van meer dan 450 niet-statelijke gewapende groepen, blijft het RCRC zich inzetten om de principes van de Geneefse Conventies te handhaven en aan te passen aan nieuwe uitdagingen, zoals cybercriminaliteit en de bescherming van civiele infrastructuur in verstedelijkte oorlogszones. Het feit dat het RCRC toegang heeft tot ongeveer 280 van deze gewapende groepen onderstreept hun unieke vermogen om op een neutrale manier humanitaire hulp te verlenen, zelfs in de meest complexe conflictgebieden.
Belangrijke Trends en Innovaties
Eén van de meest interessante onderwerpen was hoe de RCRC de uitdagingen van de toekomst aanpakt. Er zijn momenteel 400 miljoen mensen die humanitaire hulp nodig hebben, een verbluffende stijging ten opzichte van de 270 miljoen twee jaar geleden. Klimaatverandering, economische instabiliteit, conflicten en migratie zorgen voor ongekende druk op gemeenschappen over de hele wereld. Dit vraagt om een evoluerende aanpak van humanitaire hulp.
De RCRC is een aantal krachtige veranderingen aan het doorvoeren om deze problemen aan te pakken:
- Lokalisatie: Het netwerk richt zich steeds meer op lokaal geleide hulp. Gemeenschappen weten zelf het beste wat ze nodig hebben en kunnen met vertrouwen en deskundigheid helpen. Dit geeft hen ook een gevoel van eigenaarschap en waardigheid.
- Anticiperende actie: In plaats van te reageren op rampen, probeert de RCRC steeds vaker proactief in te grijpen, door bijvoorbeeld vroegtijdig maatregelen te nemen bij opkomende crises. Iets waar on Prinses Margrietfonds ook al jaren voor pleit.
- Geldgebaseerde hulp: Een andere innovatie is de verschuiving naar cashhulp, waarbij mensen in noodsituaties geld ontvangen (i.p.v. hulpgoederen). Dit geeft mensen meer controle over hun leven en stimuleert lokale economieën, terwijl het ook logistieke complicaties vermindert.
- Digitale transformatie: Het verzamelen en analyseren van realtime gegevens, het tegengaan van misinformatie en het verhogen van de digitale geletterdheid van gemeenschappen zijn allemaal belangrijke stappen die de RCRC neemt om meer impact te maken in deze snel veranderende wereld.
Een Hoogtepunt van Kracht en Talent
Tijdens het afsluitende gala was een van de meest ontroerende momenten de uitvoering van een aantal spelers van het Afghan Youth Orchestra. Na vele bedreigingen en een aanslag tijdens een van hun concerten, zijn de jonge spelers van dit orkest in 2021 met hun directeur gevlucht uit Afghanistan en door het Portugese Rode Kruis opgevangen.
Ook kregen we een indrukwekkende toespraak van Ruth Jebb, een ervaren verpleegkundige en gezondheidsdelegaat uit Australië, die haar recente ervaringen in Gaza deelde. Haar verhaal was een krachtige herinnering aan de moed en het doorzettingsvermogen van hulpverleners in de meest veeleisende situaties. Heel eerlijk gezegd: we pinkten allemaal nogal wat tranen weg…