Bouwen aan de toekomst – Moeders en kinderen in de opvang
Moeders en kinderen in opvanglocaties hebben vaak te maken met grote uitdagingen. Denk aan trauma’s, onbekende culturen en onzekerheid over de toekomst. Het welzijn van deze moeders en kinderen staat onder druk.
Met dit project ontwikkelt het Rode Kruis, gesteund door Tiffany Circle, speciale empowerment-workshops. Deze workshops helpen moeders bij opvoedvragen, het omgaan met cultuurverschillen en het beschermen van hun kinderen. Zo dragen we bij aan hun welzijn en een succesvolle start in de Nederlandse maatschappij.
Hoe werken deze workshops?
De workshops worden ontwikkeld op basis van de behoeften van de moeders zelf. Daarbij bouwen we voort op de bewezen Life Skills-methodiek van het Rode Kruis. Ook gebruiken we inzichten van bestaande workshops, zoals die van de GGD en het Heldin-project. Onze aanpak is gericht op samenwerking en het delen van kennis.
Stand van zaken
Sinds de start van het project in juli 2024 is er al veel bereikt. Zo werd er gesproken met 33 moeders uit 6 verschillende landen en hielden we 6 interviews met hulpverleners. Deelnemers gaven aan dat ze vooral hulp nodig hebben bij thema’s zoals cultuurverschillen in opvoeding, positief opvoeden en psychosociale ondersteuning. Het team bestaat uit Hussain Jafari (Life Skills-coördinator), Marieke van den Berg (projectleider) en Husniya Denur (cultureel adviseur). Samen hebben zij veel kennis en ervaring met deze doelgroep.
De komende maanden worden de workshops ontwikkeld en getest. Eind februari 2025 wordt een plan ingediend voor de verdere uitrol van het project.
Uitdagingen en oplossingen
Hoewel het project goed verloopt, zijn er ook uitdagingen. Het organiseren van focusgroepen kostte meer tijd door capaciteitsproblemen en de vakantieperiode. Daarnaast verschillen de behoeften tussen moeders uit Oekraïne en die in andere opvanglocaties. We blijven flexibel en leren van deze ervaringen om de workshops optimaal af te stemmen.
Moeders en Kinderen in de Opvang
Er werd al gesproken met 33 moeders uit 6 verschillende landen