Moederdag. Voor de vrouwen onder ons met kinderen een heerlijke dag waarop we genieten van de liefde en aandacht van ons kroost. Waarop we dankbaar zijn dat het ons gegeven is deze mooie rol in het leven te mogen vervullen.

Een rol die niet altijd makkelijk is, zeker niet in gebieden waar je als moeder dagelijks moet vechten voor het (over)leven van je kind. Bijvoorbeeld in oorlogsgebieden, waar vrouwen er vaak volledig alleen voor staan om hun gezinnen op de been te houden. Tijdens onze bijeenkomst van 9 april jl. in het Vredespaleis met het onderwerp ‘Women and War’ belichtten onze sprekers vanuit verschillende invalshoeken dit belangrijke thema. Dit filmpje geeft een korte impressie van deze indrukwekkende middag.

In Zambia hebben wij tijdens onze studiereis ervaren welke uitdagingen moeders daar dagelijks tegenkomen om hun kinderen veilig en gezond op te laten groeien. Te beginnen met de bevalling – helaas nog altijd een riskante bezigheid in de rurale gebieden, waar 224 op de 100.000 vrouwen overlijden tijdens de geboorte (vergeleken met 10 per jaar in Nederland) en waar 4% van de pasgeborenen niet overleeft (0,3% in Nederland). Met ons project bewerkstelligen we de samenwerking tussen de lokale vrouwengroepen en onze vrijwilligers die educatie en hulp bieden op medisch gebied, zoals veilig bevallen, borstvoeding, hygiëne en andere levensreddende zaken.

Maar ook in Nederland zijn er uitdagingen voor moeders. De vrouwen in onze ‘Heldin groepen doen hun best om een goed rolmodel te zijn voor hun kinderen, maar de helpende hand van onze trainsters is hierbij onmisbaar. Door te investeren in de moeder doorbreken we de spiraal van armoede en isolement. Een krachtige moeder is beter in staat om voor zichzelf en haar kinderen te zorgen en om volwaardig te participeren in de samenleving. Daardoor hebben haar kinderen meer kans op een betere toekomst.

Niet voor niets is de lijfspreuk van onze Tiffany Circle: ‘If you sustain a woman, you sustain a generation’. Moeders zijn de hoekstenen van de samenleving …in Nederland, in Zambia, in oorlogsgebieden, waar dan ook. Laten we de kans grijpen om elkaar te steunen in deze mooie rol.

Dorien ter Haar & Caroline van Lanschot, co-chairs