Project WE-BEE: een update

we-bee-haiti

In Haïti staat alles klaar om 14 vrouwen op te leiden tot imker. Het zorgvuldige selectieproces en het onderzoek naar de afzetmarkt zijn afgerond.

De door zussen gedreven lokale organisatie Leos is klaar om de vrouwen te trainen en coachen in ondernemersvaardigheden. In Haïti is veel armoede en helaas werd de sociaal-maatschappelijke onrust in Haïti steeds groter…

De situatie in Haïti
De gebieden waar het Rode Kruis in samenwerking met de bewoners het programma de De Groene Parel uitvoert, waren redelijk veilig tot nu toe. Ons project WE-BEE maakt onderdeel uit van dit programma. De onveilige situatie door bendes, het gebrek aan benzine en de ontoegankelijkheid van wegen zorgden ervoor dat medewerkers van het Rode Kruis naar buurland de Dominicaanse Republiek moesten uitwijken om vandaaruit hun werk te doen. Geen ideale omstandigheden, want de communicatiemogelijkheden zijn zeer beperkt.

Risico’s projecten in kwetsbare gebieden
Het Rode Kruis gaat verder waar anderen stoppen. Het ondersteunen van mensen in de meest kwetsbare gebieden en omstandigheden zit in het dna. Daar is de impact van de hulpverlening het grootst. Een kleine verbetering maakt immers een groot verschil in de levens van deze -in dit geval- vrouwen en die van hun kinderen. Het risico dat zich in deze gebieden een situatie voordoet die van invloed is op de doorlooptijd van een project is altijd aanwezig. Orkanen, droogte, wateroverlast en/of sociaal-maatschappelijke onrust kunnen activiteiten vertragen. Het gebeurt gelukkig zeer zelden dat een project helemaal niet door kan gaan.

Het WE-BEE projectteam staat paraat!
Het is bijzonder hoopvol voor de betrokken vrouwen te weten dat zodra de omstandigheden verbeteren, het project wordt vlot getrokken. Haïtianen zijn doorzetters en wij zijn er om hen te steunen op hun pad naar meer weerbaarheid. Ons project geeft deze vrouwen hoop op een betere toekomst om voor zichzelf en hun kinderen te kunnen zorgen. Ongelooflijk waardevol, júist in deze moeilijke omstandigheden. Wij houden jullie op de hoogte en kunnen niet wachten op de herstart!