Impact

21-06-2024 – In 2018, net na de start van onze Tiffany Circle, is er een bijeenkomst georganiseerd met Kellie Liket, de oprichter van Effective Giving. We schreven toen in onze samenvatting over die avond: “Als filantroop heb je als doel de wereld zo veel mogelijk te verbeteren met de middelen die je ter beschikking hebt.

Maar dat is best lastig. Welke investeringen hebben enorm veel impact en welke weinig of geen? Hoe maak je de best mogelijke keuzes in een wereld met zo veel verschillende problemen én enthousiaste wereldverbeteraars? Kellie heeft ons geleerd kritisch te kijken en rationeler na te denken over impactvolle filantropie.” Het was een avond om nooit te vergeten, en velen van ons die erbij waren praten er nog regelmatig over. Mocht je een korte versie van haar presentatie willen bekijken dan vind je hier een TedXtalk van. We hebben veel van Kellie’s ideeën over impact ter harte genomen en we hebben in onze projecten altijd impactmetingen ingebouwd.

Dat het in de praktijk niet altijd eenvoudig is om de exacte impact te meten, werd ons langzamerhand duidelijk. Allerlei factoren kunnen gaan meespelen die de eenduidigheid vertroebelen. Maar één ding is zeker: hoe meer Tiffany Circle members, hoe meer impact we kunnen realiseren. En gelukkig gaat het daar goed mee! We zijn nu met z’n 21’en – een sterke groep vrouwen die zich met hun Time, Talent en Treasure inzetten voor het werk van het Rode Kruis.

De betrokkenheid van onze members reikt veel verder dan financiële steun verlenen. Ten eerste kan elk member een stem uitbrengen over welke projecten wij als Tiffany Circle in het komende jaar gaan steunen. Tijdens onze jaarlijkse ALV ontvangen we verschillende  medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis die een korte pitch voor hun project mogen presenteren. Na deze ‘Dragons Den’ volgen verschillende vragenrondes, waarna we stemmen over welk (nieuwe) project we gaan steunen (en over de voortzetting van onze langlopende projecten). Zo zijn alle members vanaf het begin goed op de hoogte en betrokken bij onze projecten.

Verder is een aantal members ook daadwerkelijk actief binnen het Rode Kruis. Zo fungeren sommigen als trainer voor ons succesvolle Heldin project, organiseren anderen inspirerende events en worden onze projecten op een deskundige manier door verschillende comités voorbereid en begeleid. Zo maakt ieder van ons impact, en maakt ieder van ons de wereld iets beter voor een medemens. En gaat het daar uiteindelijk niet allemaal om?