First to arrive, last to leave

02-05-2023 – Afgelopen week luidde één van onze contactpersonen binnen het internationale Rode Kruis (ICRC) de noodklok: op het moment zijn er zóveel brandhaarden in de wereld waar het Rode Kruis/ Red Crescent bij betrokken is, dat de uitdaging om overal hulp te blijven verlenen groot is.

De situatie in Soedan, de ergste hongersnood in Afrika in tientallen jaren, de aardbevingen in Turkije en Syrië en natuurlijk de oorlog in Oekraïne: de vraag om hulp wereldwijd is enorm. Maar terugtrekken is geen optie: overeenkomstig de zeven grondbeginselen van het Rode Kruis staan zij klaar om te helpen waar dat nodig is, hoe dan ook. Daarom wordt het Rode Kruis toegelaten om hulp te verlenen op plekken en in situaties waar anderen niet kunnen of mogen komen: ‘We are first to arrive, last to leave’. Neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid zijn hierbij cruciaal.

Niet voor niets luidt de campagne in Nederland: ‘zie je het Rode Kruis, zie je hulp’. Want ook binnen Nederland is de inzet van het Rode Kruis van onschatbare waarde, al is het voor ons soms minder zichtbaar. Zoals bijvoorbeeld de hulp die het Nederlandse Rode Kruis biedt bij het uitrollen van de voedselhulp binnen scholen—de overheid heeft gevraagd of het Rode Kruis hierbij kan assisteren vanwege de eerder opgedane ervaring (Kind en Ontbijt) en goede relaties in wijken. Het vertrouwen in de overheid is in deze wijken tot een dieptepunt gedaald, maar de inwoners vertrouwen wel het neutrale, onafhankelijke Rode Kruis. Een aantal van ons heeft dit zelf kunnen meemaken, tijdens ons bezoek aan voedselhulpprojecten in Rotterdam. Het was een eye-opener, om verschillende redenen:

  1. Hoe is het mogelijk dat deze schrijnende situatie zich in ons welvarende Nederland op deze schaal voordoet? Kinderen die met honger naar school gaan – het klinkt meer als iets van 100 jaar geleden….
  2. De manier waarop het Rode Kruis hulp verleent zorgt ervoor dat mensen in hun waarde blijven. Mensen krijgen tijdelijk een wekelijkse boodschappenkaart van 17,50. Met een boodschappenkaart kunnen mensen zelf kopen wat ze nodig hebben. Gewoon, in de supermarkt. Want hoe handig is het om brood te krijgen als je een glutenallergie hebt? Ook als je het zelf niet redt, is het prettig om de regie te houden over wat je eet.
  3. Het belang van programma’s zoals ons flagship project Heldin: wij bieden hulp en uitzicht op manieren om uit uitzichtloze situaties te komen. Wij helpen vrouwen het heft in eigen hand te nemen, zich te ontwikkelen en de kansen die ze tegenkomen op te pakken. Een stap uit de vicieuze cirkel van armoede.

Na ons bezoek in Rotterdam was het verschil duidelijk tussen ‘charitas’ en ‘filantropie’. Waar charitas gaat om het doen van een materiële of financiële bijdrage, gaat het bij filantropie echt om het bieden van mogelijkheden. Mensen een ‘lift’ geven om zich te ontwikkelen. Voor dat laatste staan wij als Tiffany Circle. Doe je mee?

“If you are successful, it is because somewhere, sometime, someone gave you a life or an idea that started you in the right direction. Remember also that you are indebted to life until you help some less fortunate person, just as you were helped.” Melinda French Gates