Nieuwe Mother Shelter geopend in het dorp Sasu

Hoera! Ons 3-jarig project in Zambia is bekroond met de opening van een nieuwe Mother Shelter in het dorp Sasu. De vrouwen in het district Petauke hebben nu toegang tot een veilige plek waar zij kunnen bevallen.

Toen wij in 2018 Zambia bezochten, hebben wij ook een Mother Shelter bekeken in de buurt van de plaats Mongu. Eerlijk gezegd, wat we daar zagen, daar werden we niet blij van. Er was geen stromend water, nauwelijks bedden, geen veilige plek voor de kinderen die mee komen met de moeder die gaat bevallen…. Wij dachten: “dat kan beter.” Daarom zijn we nu zo trots dat het gelukt is. Met aansluiting op een waterpomp, wasbakken, wc’s, een plek om te koken – het is een wereld van verschil. En wat nog het meest belangrijk is: hier kunnen baby’s in het district veilig ter wereld komen, en als er een complicatie is tijdens de bevalling, dan is hulp dichtbij.

Een Mother Shelter wordt gebruikt door vrouwen in de wijde omgeving. Vaak lopen zij urenlang om de Shelter te bereiken, al dan niet vergezeld door haar kinderen. Zij neemt het eten voor haarzelf en haar kinderen mee zodat zij de wachttijd tot de bevalling goed door kunnen komen. Daarom is in de Mother Shelter ook een plek om veilig te koken geïnstalleerd (ipv alleen een open vuur op de grond in een hutje, met alle gevaren van dien).

Maar de Mother Shelter is niet het enige succes wat wij bereikt hebben met ons Zambia project:

  • Er zijn 2 nieuwe waterpompen geïnstalleerd en 12 pompen opgeknapt, waardoor veilig drinkwater een realiteit is voor veel meer gezinnen in Petauke. Bovendien zijn ‘water commissies’ getraind over het onderhoud van de pompen.
  • Meer dan 150 vrijwilligers in het district zetten zich in om trainingen te geven over hygiëne en ‘safe motherhood’: hoe en waar kan je veilig bevallen, wat zijn de waarschuwingssignalen als er iets mis gaat, wanneer en hoe roep je hulp in. Bovendien geven zij informatie over het concept dat we in deze regio ‘child spacing’ noemen, ook wel ‘family planning’. Deze groepen waren trouwens ook van groot belang om de informatie rondom Covid-19 te verspreiden.
  • Ook zijn workshops gegeven over de voordelen van moedermelk, en om het belang van een gevarieerde voeding te onderstrepen. Moestuintjes zijn opgezet in verschillende dorpen om te demonstreren dat het niet moeilijk is om vitaminerijk voedsel te verbouwen in het gebied.
  • Tenslotte hebben ongeveer 300 vrouwen een klein startkapitaaltje ontvangen (tussen de 25 en 50 euro) zodat zij hun eigen ‘income generating activities’ kunnen gaan ontwikkelen. Zij krijgen basistraining over het maken van een businessplan en hulp bij het uitvoeren daarvan. Het gaat om micro-ondernemingen, met bijvoorbeeld de productie en verkoop van brood, groente, suiker en kleding.

Al met al kijken wij terug op een succesvol project in Zambia. Naïef als we waren, dachten toen we begonnen met dit project dat we ons vooral met de financiering van ‘income generating activities’ konden bezig houden. Wat we toen nog niet goed hadden gerealiseerd, was dat jij en je gezin natuurlijk gezond en veilig moeten zijn, voordat je je energie in andere zaken kan gaan steken. Die basisvoorwaarden hebben wij voor de vrouwen in het Petauke district kunnen creëren.