International Virtual Forum 2020 – een avond vol hoop

29 oktober 2020 – ‘Moed komt niet voort uit een gebrek uit angst, maar is een realisatie dat iets anders belangrijker is dan angst’.

Tijdens het TCIC Forum op 29 oktober 2020 werd het overduidelijk dat vrijwilligers van het Rode Kruis en de members van Tiffany Circle zich het afgelopen jaar wereldwijd moedig hebben ingezet voor het oplossen van de humanitaire crisis die door COVID-19 veroorzaakt werd. Er werden verhalen gedeeld in een avond van hoop. Verhalen over hulpverleningsvormen van de verschillende TC National Societies die hun Time, Talent en Treasure hebben ingezet, maar ook verhalen van de IFRC en ICRC. Tijdens deze avond leerden we dat de Rode Kruis vrijwilligers ageren uit sociaal plichtsgevoel en daarom de echte helden van deze crisis genoemd mogen worden, aldus Jagan Chapagain, Secretary General van het IFRC.

Eind januari 2020 werd al duidelijk dat COVID-19 een crisis zou veroorzaken waar het Rode Kruis op moest reageren met hulpverlening in de vorm van zorg, sociaal -economische hulp en organisatorische ondersteuning. De invulling van die missie verschilt per National Society en is afhankelijk van de nationale behoefte. Zo werd het in de USA mogelijk gemaakt om bloeddonaties te doen met COVID-antistoffen en wordt er in het VK voedselhulp geboden. In Zwitserland wordt meegewerkt aan testfaciliteiten. In de zuidelijke Kaukasus en Australië wordt de digitale bereikbaarheid van ouderen vergroot. In Nederland worden mensen in nood proactief geïdentificeerd en wordt de zorg ondersteund. En dat terwijl bestaande programma’s, zoals het Nederlandse programma Heldin en ons programma in Zambia gewoon blijven bestaan!

Het is nog niet duidelijk welke effecten de pandemie precies met zich meebrengt. Maar de pandemie heeft ons wel geleerd dat er veel goeds gedaan wordt door de verschillende National Societies. Er bestaat ook hoop! We hebben geleerd efficiënter te worden en ons gerealiseerd dat we dingen soms ook anders kunnen doen dan voorheen. Voor een gemeenschappelijke genezing is de lokale connectie die door vrijwilligers geleverd wordt van groot belang. De pandemie, en dit internationale forum, heeft ons geleerd hoe wij met elkaar in verbinding staan. Niet Ik, maar Wij maken de Tiffany Circle en het Rode Kruis van betekenis voor diegenen die het nodig hebben!

Harma Donkers, 6/1/2021