Inspiratiebijeenkomst Kind en Ontbijt

16 mei 2023 –  Tiffany Circle was te gast bij Dutch Global Media in Amsterdam. Hier werd aan leden en introducés van Tiffany Circle de gelegenheid geboden informatie te krijgen over voedselnood en voedselhulp.

Roelie Bottema, Manager Productontwikkeling, sprak over de ontwikkeling van voedselhulp bij het Rode Kruis. Zij vertelde onder andere over hoe het Rode Kruis tijdens de uitbraak van corona startte met haar voedselhulp. Door de maatregelen kwamen (nieuwe) groepen mensen in voedselnood, die (nog) nergens anders terecht konden. Met het stoppen van de maatregelen was de voedselnood echter niet verdwenen. Sterker nog, het nam in 2022 sterk toe als gevolg van de stijging van de energiekosten en de inflatie. Inmiddels is voedselhulp een vast hulpprogramma van het Rode Kruis. De hulp bestaat o.a. uit het wekelijks uitdelen van boodschappenkaarten en ontbijttassen. De hulp is nog steeds bedoeld voor mensen die nu (nog) nergens anders terecht kunnen. Zij hebben de weg naar hulp nog niet kunnen vinden door bijvoorbeeld een taalbarrière. Of verdienen nét een paar euro teveel verdienen om in aanmerking te komen voor andere hulp.

Vervolgens vertelde Lola Verkuil, coördinator hulpverlening bij het Rode Kruis district Amsterdam, over de voedselhulp vanuit praktijkervaring en over de ingewikkelde zoektocht om voedselnood te traceren en ervoor te zorgen dat de hulp op de juiste plek komt.

Kortom; een bijzondere en leerzame ervaring! Inmiddels hebben we met z’n allen besloten dit project (tijdelijk) te steunen, dus we zullen zeker meer leren over alle aspecten van voedselhulp bij het Rode Kruis.