Inspiratiebijeenkomst oktober

Inspiratiebijeenkomst oktober Tiffany Circle Margriet Sitskoorn

11 oktober 2023 –  Op deze woensdagavond in ‘s-Hertogenbosch was Prof. Dr. Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University, bij onze inspiratiebijeenkomst te gast.

Margriet Sitskoorn doet onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag en houdt zich bezig met de vraag hoe we onze hersenen kunnen ontwikkelen door ons gedrag en onze omgeving te veranderen. Deze inzichten zet Margriet in om armoede te bestrijden. Wereldwijd onderzoek toont aan dat constante financiële stress waar ouders en kinderen in armoede aan worden blootgesteld, zodanig ingrijpen in hun hersenen, dat het hen vaak de kans ontneemt om doordachte beslissingen te nemen en vooruit te plannen. En dat zijn juist noodzakelijke vaardigheden om mee te komen in de maatschappij. Interventies zijn nodig om deze hersengebieden te stimuleren en zo deze ouders en kinderen een eerlijke kans te geven.

Deze bevindingen laten geen moederhart onberoerd en dat was ook zichtbaar tijdens onze bijeenkomst. Zoveel armoede, zo dichtbij, met zulke grote gevolgen. Er ontstond een interessante discussie tussen de leden en genodigden; een basis om met elkaar op verder te bouwen en veel food for thought.

Hulde aan de evenementencommissie die weer een interessante en inspirerende bijeenkomst wist te organiseren!