Niet wegkijken

28-3-2022 – Een woord van de co-chairs van de Tiffany Circle. Waar moeten we over schrijven? Alle mooie thema’s en ideeën die we hadden bedacht zijn weggevaagd door de verschrikkelijke situatie in Oekraïne.

Ons hoofd en hart zitten vol met de beelden die we op het journaal zien, de verhalen die we in de kranten lezen.
Verdriet. Verwoesting. Oorlog. Hartverscheurende scenes op de grenzen met de omringende landen. Families die schuilen in metrostations. Moeders die hun kinderen de grens over duwen, in de hoop dat ze door hun buren zullen worden opgevangen. Vaders die worden tegengehouden en hun gezinnen die verder moeten vluchten zonder hen.
We zijn stil van verbijstering. We voelen eens te meer hoe bevoorrecht wij zijn dat wij in een land leven waar vrede, veiligheid en recht heersen.
Maar wat kunnen wij doen, hier, vanuit Nederland? Ten eerste kunnen we organisaties ondersteunen die in Oekraïne werken. Zoals het Rode Kruis. Hier en hier kunt u meer lezen hoe het Rode Kruis, als neutrale organisatie, op dit moment de burgers van Oekraïne helpt. Verder kunnen we de Oekraïners laten voelen dat we ze zien en horen, en dat we ons niet van hen zullen afwenden. Wij kijken niet weg.